Gebelik, bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla kadınlarda fiziksel, hormonal, psikolojik değişikliklerin yoğun olarak gözlemlendiği uzun bir süreçtir. Son yıllarda egzersize olan ilginin ve egzersiz bilincinin artması ile spor yapan kadınların bu dönemde de egzersizden kopmak istememesi, gebelik dönemindeki sedanter bireylerin konforlu bir hamilelik dönemi geçirme isteği popüler bir egzersiz modeli haline gelen ‘’hamile pilatesi’’ne olan ilgiyi arttırmıştır. Kadın vücudunda oluşan değişikliklere hızla uyum sağlayabilmek, gebelikte oluşabilecek problemleri en aza indirmek amacıyla riskli bir hamilelik geçirmeyen gebelerin ‘’hamileliğe modifiye edilmiş klinik pilates egzersizleri’’ni yapması oldukça faydalıdır.
Kimler Hamile Pilatesine uygun adaylardır?
Anne adayları, doktor onayı almak şartıyla ilk trimesterin bitimiyle birlikte 12-16. hafta arasında egzersiz programına başlayabilirler. Haftada 2 veya 3 seans şeklinde devam edilecek programlarla doğuma kadar egzersiz eğitimlerine devam edebilirler. Bu eğitim bireysel egzersiz programları olarak planlanabileceği gibi, aynı gelişim sürecine sahip olan gebelerde grup egzersizi de planlanabilir.
Bu dönemde egzersizin şiddeti, süresi ve sıklığı dikkatle planlanmalıdır. Gebeliğin kadın vücudunda yarattığı değişiklikleri bilen ve buna göre egzersiz programını planlayan bir fizyoterapistle çalışmak gebelere sağlıklı ve güvenilir bir hamilelik dönemi sunar. Doğum sonrasında oluşabilecek postüral problemlerin önüne geçer.
Klinik pilates egzersizleri sırt kaslarına, pelvik taban kaslarına ve vücudun merkezi olarak adlandırabileceğimiz ‘’corekuvvetlendirme’’ye odaklanır. Diğer egzersiz modellerinden farklı olarak derin postüral kaslara odaklanır. Hamilelik süreciyle gelen artan yüke karşın postürün düzgün dizilimini kazandırır. Böylece gebeler solunum kontrolü ile birlikte omurga düzgünlüğünü sağlar.Yaralanma ve sakatlanma riski olmadan kol ve bacak kuvvetlendirme hareketlerini güvenli bir egzersiz modeli temelinde yaparlar.
Gebelikte düzenli ve uygun klinik pilates egzersizlerinin yapılması neler kazandırır?
- Pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi bu bölgenin farkındalığının artmasına yardımcı olur. Vücut farkındalığı artan gebenin normal doğum sırasında yapması gerekenleri algılaması kolaylaşır.
- Skolyoz, bel-boyun fıtığı, kas-iskelet sistemi problemleri olan gebelere güvenilir bir egzersiz modeli sunulur.
- İdrar kaçırma problemlerinin önüne geçilir.
- Abdominal kaslar kuvvetlenir. Böylece bebeğin taşınması kolaylaşır. Bel-boyun ağrı şikayetleri en aza indirilir. Omurganın nötral dizilimi korunur.
- Ağrıyı azaltır.
- Dolaşım arttırarak oluşabilecek varikozvenleri, krampları önler.
- Mental ve fiziksel bir iyilik hali yaratır. Zihinsel farkındalık ve odaklanma prensipleri gevşemeyi kolaylaştırır, uyku problemlerini düzeltir, daha dinç ve kaliteli bir günlük yaşam sunar.
- Dalgalanan hormonal denge sonucu oluşabilecek stres, anksiyete ve duygudurum bozukluklarının önüne geçer.
- İçerdiği nefes kontrolü sayesinde doğumda nefes kontrolünü kolaylaştırır, daha rahat ve kolay bir doğum ortamı yaratır.
- Doğum sonrası vücudun toparlanmasını hızlandırır.
- Kuvvetlenen sırt ve kol kasları doğum sonrası bebeğin taşınmasını kolaylaştırır. Emzirme kaynaklı oluşabilecek boyun ağrılarının önüne geçer.
- Doğum sonrası cinsel yaşama geçişi hızlandırır.
Sonuç olarak fizyoterapist eşliğinde yapılan Klinik Pilates egzersizleri, konforlu bir hamilelik dönemi geçirmenizi sağlayıp, doğum sürecini ve doğum sonrası toparlanmanızı kolaylaştıran yararlı ve güvenli bir egzersiz modelidir.
Fizyoterapist- Klinik Pilates Eğitmeni
ISST Schroth Terapisti
ELVAN BİLİK