Schroth Method

1924 yılından bu yana gelişmesini de sürdürmekte olan bu yöntem, tamamen Skolyoz ve Kifozite durumlarında deformitenin üç boyutta meydan gelmiş durumuna spesifik olarak tasarlanmış bir yöntemdir.

Skolyoz Nedir?

İnsan omurgasına yandan bakıldığında düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise omurga tam düz olmalıdır.(şekil A. arka-ön görünüm   şekil B. yan görünüm)

postür analizi

Skolyoz (Omurga eğriliği) durumunda omurgaya arkadan bakıldığında, sağ ya da sol tarafa doğru eğilme meydana gelmektedir. Çoğu zaman da yana eğilme görülen omurga segmentinde, kendi ekseninde bir dönme eklenir. Bu sebeple omurgada üç boyutlu olarak karşılaştığımız biçimsel bir deformite meydana gelir.

Skolyoz, birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, farklı yaşlarda ve omurgadaki fizyolojik gerilemeye bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Skolyoz, toplumda yaklaşık %2 ila 4 oranında görülür. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurga eğriliklerinde, daha erken yaşta oluşmuş olan eğriliklerin erişkin yaşa taşınması olabileceği gibi daha önce eğriliği olmayan kişilerde de çeşitli sebepler ile erişkin yaşta omurga eğrilikleri oluşabilmektedir. Erişkin yaşlarda genellikle uygun olmayan çalışma ortamları, vücudun uzun süre asimetrik kullanıma(özellikle müzisyenlerde) maruz kalması,yanlış duruş alışkanlıkları buna sebep olabilmektedir.

Omurgada meydana gelen bu deformiteler özellikle kemik gelişiminin hızlı olduğu (10-14 yaş aralığında) dönemdeki çocuklarda görülmektedir. Eğriliğin ebeveynler tarafından erken dönemde fark edilebilmesi bu noktada  büyük önem taşımaktadır. Özellikle 9-10 yaşından itibaren fazlaca rastladığımız bu durum; aslında belirgin işaretler verebilmektedir. Omuz seviyelerinde ve kalça seviyelerinde farklılık, başın orta hattan sağa yada sola doğru  kaymış olması, öne eğildiğinde sırtında oluşabilecek olan tek taraflı bir tümseklik karşılaşılan belirtilerdir. Eğer çocuğunuzda bu belirtilere rastlıyorsanız; bir  hekime başvurmanız gereklidir.(şekil 1- skolyozun belirtileri)

Skolyozun belirtileri

Skolyoz ve Egzersiz

Skolyoz egzersizleri, tamamen kişinin eğriliğine, yapısına özel olarak hazırlanmalıdır. Dünya üzerinde bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanmış üç boyutlu skolyoz egzersizleri ( Schroth’s Method) çok yönlü bir yaklaşım sağlar. Düzeltici nefes tekniklerini içeren Schroth egzersizleri, özellikle kemik gelişimi devam eden çocuklarda etkin sonuçlar vermektedir. Skolyoz sebebiyle omurgada asimetrik bir kas çekişi olduğu için bu kişilerde de egzersizler yine asimetrik uygulanmalıdır. Egzersiz programı öncesinde detaylı bir analiz yapılması çok önemlidir. Eğriliğin biçimi, yük aktarımları, zayıf kaslar, eğriliğe sebep olabilen ya da eşlik edebilen başka postüral problemler de tespit edilerek; buna göre bir program hazırlanması gerekmektedir. Bu anlamda da egzersiz ile ilk hedef; vücut yerleşim ve duruş algısının orta hat dediğimiz ağırlık yerleşim merkezi üzerine yaklaşmasını sağlamaktır. Korse kullanan kişilerde de özellikle korse içinde yapılması gerekli günlük egzersizlerde programa eklenmelidir.

Diğer önemli bir hedef ise; kişinin günlük yaşantısında farkında olmadan sürdürdüğünü asimetrik duruş ve kullanım alışkanlığını, yeni ve simetrik kullanım alışkanlığı ile değiştirerek bu alışkanlığın beyinde entegrasyonunu tamamlamaktır. Bu sayede kişi, bir süre sonra eski asimetrik alışkanlıklarına yabancılaşarak, asimetrik yük aktarımlarından kurtulabilecektir. Bu önemli bir noktadır. Çünkü egzersiz yapılarak sağlanan kassal simetri, kişinin günlük yaşam aktivitelerindeki sürdürebilirliğine bağlı olarak kalıcı kazanımı oluşturacaktır. Bu kazanım için ne yazık ki; sadece doğru yanlışı bilmek yeterli olamamaktadır. Bu sebeple; Schroth Method kapsamında uygulanan algı çalışmaları ve eş zamanlı başlatılan günlük yaşam akivite modifikasyonları bu süreçte önem taşır.

Bütün bu egzersiz yaklaşımları ve günlük yaşam aktivitelerindeki modifikasyonların yanısıra ayakkabı ve çanta gibi aksesuar kullanımları da son derece önemlidir.Özellikle çocuklarda kemik gelişimi devam ederken, ayak tabanından tüm gün aktarılan yükün, dengeli olması gereklidir Skolyoza eşlik eden bir ayak deformitesi de tespit edildiyse; hekim tarafından önerilen bir tabanlık desteği de bu süreçte kullanılmalıdır.

Schroth Method içeriğindeki egzersizler için gerekli egzersiz ekipmanları, sopalar,pedler,havlular,egzersiz duvar barı gibi (ev ortamında da kişinin kendi imkanlarıyla sağlarak uygulabileceği) basit materyaller olup; kişinin kendi vücut ağırlığı kullanılarak yapılmaktadır. 

  Üç boyutta yerleşimini kaybetmiş omurgaya tam anlamıyla spesifik bir yaklaşım sağlayan Schroth egzersizlerinin ayna karşısında yapılması, düzeltici nefes uygulamasının da tüm seans süresinde aktif bir şekilde uygulanması gerekir. Sürekli aktif tutulan nefes çalışması, azalan solunum kapasitesinde de olumlu yönde bir gelişme sağlar.

Pek çok bilimsel çalışma ile etkinliği kanıtlanan Schroth Method, her geçen yıl gelişmekte ve tüm dünyada kullanılmaktadır. 

× İletişime Geçin