uzmanasorun

Pelvik Taban Eğitimi

Pelvik taban kasları insan bedenindeki önemli kas gruplarından biridir.  Leğen kemiği olarak bilinen pelvis kemik çatısının alt kısmında bulunan boşluğu hamak gibi saran kas, bağ ve fasya yapılarından oluşmaktadır. Bu kasların temel görevi; rahim, mesane ve bağırsaklarımızı desteklemek, idrar ve dışkı tutmayı sağlamak, kuvvet gerektiren hareketlerde (ağırlık kaldırmak gibi) ya da günlük aktiviteler sırasında omurgayı dik ve sabit tutarak direnç sağlamaktır. Bu kasların fonksiyonlarının iyi ve yeterli durumda olması cinsel ilişki, gebelik sürecinde ve sonrasında da önemli rol oynamaktadır.

blank

Pelvik Taban Fonksiyon Bozuklukları

Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin toplumun her bireyinde pelvik taban kas şikayetleri ile karşılaşılabilmektedir. Ancak yaşanılan pelvik taban ile ilgili problemler bireylerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürse de yaşam tehdidi bulunmadığından ya da utanılacak bir durum olarak görüldüğünden çoğunlukla göz ardı edilmektedir. Ancak unutmayın ki, bu problemleri yaşayan tek kişi siz değilsiniz ve yalnız da değilsiniz.

Mesane problemleri, kabızlık, gebelik, yaşlanma, stres, menopoz, kilo, kronik öksürük, ağır sportif aktiviteler, duruş bozuklukları gibi faktörler pelvik taban kasları üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.Pelvik taban kas fonksiyonlarının bozulduğu durumlarda ise idrar kaçırma, rahim sarkması, kronik pelvik ağrı, ağrılı cinsel ilişki, mesane-bağırsak problemleri ve bel ağrıları gözlemlenebilmektedir.

Pelvik Taban Kas Eğitimi ve Egzersizleri Neden Önemlidir?

Vücudumuzda bulunan kasları örneğin kol kaslarını ya da bacak kaslarını düzenli olarak çalıştırmak nasıl önemli ise pelvik taban kaslarının da egzersizleri bir o kadar önemlidir. Ancak öncelikle bu kasların nerede oldukları, nasıl çalıştıkları ya da hangi görevleri üstlendiklerini iyice öğrenmek ve bu konuda farkındalık geliştirmek gerekir. Bu nedenle pelvik taban kas egzersizlerinin ilk aşaması pelvik taban kas eğitimidir. Ardından bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda pelvik taban kas gruplarına yönelik nefes, gevşeme, kuvvetlendirme, stabilizasyon egzersiz programları oluşturulmalıdır.

Pelvik taban kas egzersizleri ile mesane-bağırsak kontrolünün artması, idrar problemlerinin azalması ya da ortadan kalkması, rahim sarkması riskinin azalması, jinekolojik operasyon ve doğum sonrası iyileşme sürecinin hızlanması, cinsel problemlerin azalması ve cinsel hayatın iyileşmesi, ağrılı süreçlerin giderilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kişinin sosyal özgüveni ve yaşam kalitesinin de artması beklenmektedir.

Unutulmamalıdır ki Pelvik Taban Egzersizleri sadece Kegel Egzersizlerinden ibaret değildir. Bireye özel değerlendirme yapılmalı ve bildirilen şikayetler doğrultusunda bireylerin yaşına, cinsiyetine, hedeflerine yönelik egzersiz programları oluşturulmalıdır.

× İletişime Geçin