uzmanasorun

Kişiye Özel Egzersiz Programları

Fizyospine bünyesinde; herhangi bir rahatsızlığınız ya da geçirdiğiniz herhangi bir sakatlık olsun veya olmasın; önceliğimiz detaylıca değerlendirilmenizdir. Kişinin hem şikâyetleri hem de vücut yerleşim alışkanlıkları ve hatalarının program öncesi tespit edilmesi önemlidir.

 Tamamen bireye özgü hazırlanan programlar; hem hedefe yönelik cevabı hızlandıracaktır hem de egzersizlerin sizler için en güvenli şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Günümüzde egzersiz yapmaktan çekinen kişi sayısı hiç de azımsanmayacak sayıdadır. Çünkü pek çok sakatlanma, bilinçsiz yapılan egzersizler ve sportif aktiviteler esnasında meydana gelir. Her egzersiz her bünyeye her kişiye uygun olamamaktadır.

Bu prensipler doğrultusunda, sizler için; Modifiye Pilates, Yoga, Myofasial Release Egzersizler, Denge ve Proprioseptif egzersizler, Solunum egzersizleri, Nöromuküler Training ve Fonsiyonel Antrenman gibi egzersiz uygulamalarını kullanırken uygun sıralamayı ve size en uygun olan programı titizlikle seçmeyi hedefleriz. 

Klinik (Modifiye) Pilates

Klinik Pilates; 2004 yılında Avustralyalı fizyoterapistler tarafından, bilinen pilates egzersizlerini  kliniğe uyarlamışlardır . Standart bilinen pilates egzersizlerinin her biri aslında her kişiye uygun olmayabilir. Belde ya da boyunda kayma, bel fıtığı, düzleşme, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar, romatizmal hastalıklar, kas gücü kaybına bağlı denge problemleri gibi durumlarda kişinin yapamayacağı ve hatta özellikle de yapmaması gereken egzersizler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bireyin çok dikkatlice değerlendirilip; kayıpları tespit edilerek, değerlendirmenin ışığında Klinik Pilates ile bu  rahatsızlıklara sahip kişilerin durumuna göre bir modifikasyon yapılarak kişiye özel egzersiz programı hazırlanır. Klinik Pilates ile doğru duruş ve doğru yük aktarımlarının kişiye öğretilmesi, bunu koruması ve sürdürebilmesi de sağlandığı için kişilerin fazla yük bindirdiği bölgelerdeki yükü hafifletmek amaçlanır. Sadece Fizyoterapistler tarafından geliştirilen ve sunulan bu program, sadece bir egzersiz modeli olmayıp, bir eğitim sistemi de olduğu için kişideki kazanımlar geçici değil kalıcı olmaktadır. Program süresince bireyin hem egzersiz esnasında hem de günlük yaşam aktiviteleri esnasındaki hatalar ile ilgili bilinçlendirmek önemli bir amaçtır.

Reformer Pilates

Reformer, bilinen pilates egzersizlerinin, platform(taşıyıcı),barlar, kayış ve dirençli yaylardan oluşan bir sistem üzerinde yapılmasını sağlayan bir ekipmandır. Sistemin özelliği ise bağlı bulunduğu yayların uzunluğunun kademeli olarak arttırılmasıyla egzersizin şiddetinin ayarlanabilmesidir.

Reformer Pilatesin, pilatesten çok farklı olduğunun düşünülmesi bir yanılgıdır. Mat pilates egzersizleri için seçilen materyaller (top, bant, halka vs.) egzersizin çeşitliliğini sağlamak ve egzersizin şiddetini arttırmak için kullanılır. Reformer, cadillac, chair gibi sistemler de pilates egzersizleri için bir materyaldir ve kullanım amacı diğer materyallerden farklı değildir.

Birbirine göre üstün yanları olabilir ancak temelde amaç; nefesin bir prensip dahilinde uygulanarak omurganın nötralizasyonunun sağlanıp, egzersizin doğru bir akış içerisinde yapılmasıdır.

Bazı kas gruplarının çalışması sırasında; bir takım avantajlar sağlayan Reformer, yanlış ve dikkatsiz yapıldığında sakatlıklara da zemin oluşturur. Bu sebeple Reformer egzersizlerine başlamadan önce, kişinin vücut orta hat yerleşimi, nefes prensibi ve omurga kontrolü sağlanmış olmalıdır. Matta çalışılacak süre kişinin vücut algısına, kas kuvvetine ve bize hangi sorun ile başvurduğuna göre değişmektedir. Skolyoz(Omurga eğriliği) ve Kifozite  gibi omurganın biçimsel değişikliklerinde reformer kullanımı sakıncalıdır.

Ankilozan Spondilit, Spondilozis, bel boyun fıtıkları, düzleşmeler gibi omurga problemlerinde, operasyon sonrasındaki dönemlerde doktorunuz veya fizyoterapistinizden onay alınmadan reformer pilates tercih edilmemelidir.

NMT(NÖROMUSKULER TRAINING)

İnsan doğumundan ölümüne kadar  hem vücudumuzun  içinde hem vücudumuzun  dışında hareket üzerine kurulmuş  ve bunu kas-iskelet sistemi,dolaşım sistemi,sinir sistemi  gibi sistemlerle sağlayan biyopsikososyal bir varlıktır.Dışarıdan gelen uyarılar(fiziksel veya duyusal) beynimizin  çeşitli bölümlerinde yorumlanarak verilen cevaplarla yaşamımız devam eder. Bu süreçte sistemlerimiz çeşitli nedenlerle (stress,yorgunluk,travma,uykusuzluk,kronikrahatsızlıklar,hareketsizlik,) problem yaşayabilirler.Ve bu durumlardan bizi haberdar etmek için ağrı açığa çıkarabilirler. Hatta ağrı oluşması için  illa bir problem olmasına gerek kalmadan beyin kendisi için bir tehdit algılaması bile yeterli olabilir. Ağrılı durumların kronikleşmesi bizim yaşam kalitemizi hem fiziksel hem zihinsel olarak bozabilir. Bunun sonucunda da genel olarak kas iskelet sistemimiz genellikle beyin tarafından ilk feda edilen sistemdir. Bu yüzden bir çok insan yıllarca süren kas iskelet sistemine ait ağrılarla yaşamak zorunda kalabilir. Çünkü beynimizin duyusal girdileri alıp yorumladıktan sonra vereceği cevabı ileten  sistem arasındaki koordinasyon bozulmuştur. Ama hemen endişeye kapılmamıza gerek yok. Vücudumuzun  müthiş bir adaptasyon yeteneği ve iyileşme gücü sayesinde bu problemlerle başa çıkma yeteneğimiz oldukça gelişmiştir. Peki beynimiz önderliğinde vücudumuz bunu nasıl yapar?

Beynimizdeki bu uyarıları alan ve düzenleyip buna bir cevap oluşturan  merkezler arasındaki koordinasyonu yeniden düzenleyebilmek bizi tekrardan o sağlıklı yaşamımıza geri dönmemizi kolaylaştırır. Çünkü beynimizin uyum geliştirme becerisi (NÖROPLASTİSİTE) oldukça gelişmiştir. Bu durumda kötü yöne (Ağrının kronikleşmesi) uyum sağlayabileceğimiz gibi iyi yöne (Ağrının kaybolması) de uyum sağlayabiliriz demektir.

NMT(NÖROMUSKULER TRAINING)  veya BEYİN TEMELLİ de diyebileceğimiz egzersizler ile beynimizdeki bölümlerin arasındaki koordinasyonu tekrar sağlayabileceğimiz çeşitli bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir.

NMT egzersizleri dikkat ve konsantrasyonun üst safhada olduğu,günlük yaşama uyarlanmış, yeterli tekrar sayısıyla birlikte eğlenceli olmasıyla nöroplastisitenin iyi yönde gelişmesine katkı sağlamaktadır. Proprioseptif egzersizler, denge ve koordinasyon egzersizleri, vücut farkındalık egzersizleri, kuvvet ve endurans egzersizleri, mobilite egzersizleri NMT uygulamaları içine adapte edilerek daha verimli uygulanabilirler.

NMT egzersizleri LAZER UYGULAMALARI, SAAT PATERNİ, AYNALAMA YÖNTEMİ, ALFABE YÖNTEMİ gibi kendi uygulama paternleri içerisinde uygulanırlar.

× İletişime Geçin