Gebelikte Egzersiz
Gebelikte Egzersizin Önemi
Yepyeni bir heyecan ile başlayan gebelik, anne adayında oldukça doğal olan bir takım zihinsel, ruhsal ve bedensel değişiklikleri de beraberinde getirir. Hormonların farklı çalışması ve fizyolojideki değişim son derece normal iken; anne adayı bu süreci konforlu ve uyumlu geçirebilmek için bazı desteklere ihtiyaç duyar Anne ve bebek adına, sağlığın çok önemli olduğu gebelik döneminde; en çok üzerinde durulan sağlıklı beslenme kadar, anneye uygun egzersizlerin de yapılması son derece önemlidir. Özellikle karın bölgesinde kesenin büyümesi ve vücut ağırlığının artmasıyla, omurgada ve bacaklarda oluşabilecek bir sorunu engellemek adına da egzersiz, çok etkili bir çözüm sağlar. Günümüzde egzersizin önemi üzerine artan bilinç ile birlikte anne adaylarında da gebeliğe ait özel egzersiz yaklaşım talebini arttırmıştır.
Gebelikte Egzersiz Modelleri
Hangi egzersiz modeli tercih edilirse edilsin bu sürecin ve uygulanacak programın gebeliğin haftalarına ve kişiye göre modifiye edilmiş olması önemlidir. Özellikle postüral farkındalığın ve pelvik taban kontrolünün ön planda olduğu bir egzersiz programı tercihi gebeye konforlu bir gebelik sunar. Anne adayının beden farkındalığını arttırarak kolay ve sağlıklı bir doğum sürecine hazırlar. Ayrıca egzersiz programı, genel kas kuvvetlendirme egzersizleri, solunum ve gevşeme egzersizleri, denge ve stabilizasyon egzersizleri, kardiyovasküler egzersizler ile zenginleştirilerek bütüncül bir yaklaşım sunulmalıdır. Annenin ihtiyaçlarını en ideal şekilde karşılayan bu egzersiz yaklaşımlarınınBağlantı alanında uzmanlaşmış eğitmenler tarafından verilmesi son derece önemlidir.
Gebelikte Egzersize Ne Zaman Başlamalı?
Anne adayları, doktorunun onayını almak şartıyla, ilk trimesterin( 3 ayın) bitimiyle birlikte 12-16 Hafta arasında egzersiz programına başlayabilirler.
Gebelikte Egzersizin Faydaları Nelerdir?
• Bebeğe ait kesenin gelişim gösterdiği, alt karın ve pelvis bölgesine ait kasların, ideal şekilde güçlenmesi, doğru zamanda kasılıp, doğru zamanda gevşemesini sağlar. Bu kazanım, normal doğum anında annenin kasılmaları ve gevşemeleri çok iyi yönetmesini sağlayacaktır.
• Egzersiz esnasında önemle vurgulanan ve uygulanan nefes egzersizleri, kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar ve bu sayede oluşabilecek kramplar önlenir.
• Skolyoz, bel-boyun fıtığı, kas iskelet sistemi problemleri olan anne adaylarına güvenli bir egzersiz imkânı sağlanır.
• Omurganın ideal dizilimi korunur, abdominal kaslar güçlenir. Böylece karın bölgesindeki artan ağırlığın taşınması kolaylaşır.
• Ağrının azalmasını sağlar.
• Gebelik ile birlikte oluşabilecek idrar kaçırma problemini engeller.
• Stres, anksiyete ve duygu durum bozukluklarının önüne geçilir.
• Mental ve fiziksel bir iyilik hali yaratır. Kaliteli bir uyku ve kaliteli bir günlük yaşam sunar.
• Gebelik süresince kuvvetlendirilen omuz, kol ve sırt kasları; doğum sonrasında bebeğin taşınmasını kolaylaştırır.
• Doğum sonrası annenin daha hızlı toparlanmasını sağlar.
• Doğum sonrası cinsel yaşama geçişi hızlandırır.
Fizyospine Bünyesinde Gebelikte Egzersiz Nasıl Uygulanır?
Fizyospine bünyesinde anne adaylarımız, önce bireysel olarak değerlendirilir. Değerlendirme yapıldıktan sonra, kişiye özel olarak egzersiz programı planlanır. Gebelikte egzersiz alanında eğitim almış ve bu alanda uzmanlaşmış eğitmenlerimiz tarafından, haftada 2 ya da 3 gün, 45 dakikalık seanslar olarak uygulanır. Seanslarınızı bireysel olarak planlayabileceğiniz gibi, aynı gelişim sürecine sahip olan gebelerle birlikte, grup olarak da planlayabilirsiniz. Ekibimizle birlikte, anneliğe giden bu heyecanlı süreçte, sizlerin sağlıklı ve güvenli bir hamilelik geçirmenizi sağlamak, bizim en büyük amacımız. ‘’Konforlu ve sağlıklı bir gebelik, sağlıklı bir doğum için’’ bekliyoruz.