Duruş bozukluğu ve kronik ağrılarınızdan kurtulun…
1900’lü yılların başlarında Joseph Pilates tarafından yaratılarak başlayan ve ilk adı ‘Kontroloji’ olan Pilates, vücutta ve omurgada kontrolü çok iyi sağlar. Pilates, konsantrasyon ve solunum kontrolü gibi çok önemli prensipleri sayesinde, egzersiz sırasında herhangi bir sakatlanma riski oluşturmadan tüm vücut kaslarını hem dengeli hem de güvenli bir şekilde kuvvetlendirir. Nefesin aktif olması çok önemli olup; solunum ve dolaşım açısından ciddi bir destek sağlarken nefes ile birlikte kaslar da daha efektif çalışır. Kişiden tam bir konsantrasyon istenildiği için; egzersiz sırasında kişi tamamen yaptığı egzersize ve tüm beden yerleşimine odaklanır ve bu sayede zihin tamamen beden ile meşgul olur. Böylece zihin beden bütünlüğü sağlanır. Bu bütünlük egzersizden alınması gereken verimi en üst düzeyde tutar.
Güç Evi: KARIN
Pilates de karın bölgesi güç evi olarak tanımlanmaktadır. Pilates egzersizleri ile bu bölge sürekli olarak aktif tutulur. Her nefeste bu bölge için uygulanan bir prensip ile gövde merkezinde kassal bir korse oluşturulur. Her egzersizde de bu bölge sürekli aktif tutulur. Bu bölge de oluşturulan stabilizasyon, boyun ve sırt bölgesindeki doğru yerleşim sayesinde de omurgada mekanik açıdan düzgün ve dengeli bir yük aktarımı sağlanır. Dolayısıyla egzersizler sırasında oluşabilecek dengesiz yük aktarımlarına karşı ciddi bir kontrol sağlanmış olur. Ayrıca merkezi güç olan bu bölgeyi sürekli aktif tuttuğumuzda, tüm omurganın aktif çalışmasını da sağlanmış olur.
Neden Klinik Pilates?
Klinik Pilates 2004 yılında Avustralyalı fizyoterapistler tarafından pilatesin kliniğe uyarlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Belde ya da boyunda kayma, bel fıtığı, düzleşme, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar, romatizmal hastalıklar, kas gücü kaybına bağlı denge problemleri gibi durumlarda fizyoterapistin detaylı bir sağlık değerlendirmesi sonrası kişinin kayıpları tespit edilir. Bu değerlendirmenin ışığında kişiye en uygun egzersiz programı oluşturulur. Standart bilinen pilates egzersizlerinin her biri aslında her kişiye uygun olmayabilir.Yani bu gibi durumlarda kişinin yapamayacağı ve hatta özellikle de yapmaması gereken egzersizler var. Klinik Pilates ile bu rahatsızlıklara sahip kişilerin durumuna göre bir modifikasyon yapılarak kişiye özel egzersiz programı hazırlanır. Modifiye pilates olarak da tanımlanabilen bu sistem, aslında ‘bel fıtığım var ben egzersiz yapamıyorum’ gibi söylemlere sahip kişiler için geliştirilmiş bilimsel bir egzersiz modeli. Bu kişilerin rahatsızlıklarını hafifletebilmek için önemli bir göreve sahip olan Klinik Pilates ile doğru duruş ve doğru yük aktarımlarının kişiye öğretilmesi, bunu koruması ve sürdürebilmesi de sağlandığı için kişilerin fazla yük bindirdiği bölgelerdeki yükü hafifletmek daha kolay oluyor. Dolayısıyla rahatsızlıkların oluştuğu bölgeler hem rahatlatılıyor hem de kassal olarak ciddi bir destek kuruluyor. Sadece Fizyoterapistler tarafından sunulan bu program ile kişilerin ağrı ataklarının tekrar tekrar gelmemesini sağlanmış olur. Aslında sadece bir egzersiz modeli olmayıp, bir eğitim sistemi de olduğu için kişideki kazanımlar geçici değil kalıcı olmaktadır.
Pilates Doğru Bilinen Yanlışlar
Pilatesin kilo vermeyi sağladığına dair görüşler doğru değildir. Kilo verebilmek için yağ yakımı sağlayan egzersizler tercih edilmelidir. Düşük şiddette ve çok tekrarlar şeklinde yapılan programlar ile kilo verebilmek mümkündür. Fakat Pilates, prensipleri doğrultusunda yavaş ve kontrollü yapılmaktadır. Eğer hızlı ve yüksek şiddette uygulanırsa ciddi sakatlanmalar meydana gelebilir. Kaldı ki; Pilatesin bu şekilde yanlış uygulanması sebebiyle de çok fazla sakatlanma vakaları duymaktayız. Ayrıca pilatesin boy uzatabileceğine dair de yanlış bilgiler mevcut. Kişinin kemik gelişimi tamamlandıysa pilates boy uzatmaz. Pilates ile duruş bozuklukları giderildiği için, bu sebeple kaybolan boy farkı kişiye kazandırılır ki; bu da yaklaşık 1-2 cm olabilmektedir.
Kalabalık Ortamlarda Pilates Verimli Değil
Pilatesin daha sağlıklı olabilmesi için çok kalabalık yerlerde uygulanmaması gerekmektedir. Çok büyük spor merkezlerinde, çok kalabalık gruplar halinde yapılan pilates eğitimleri çok verimli olmayabilir. Eğitmenin sizi, sizinde eğitmeni tam olarak görebiliyor olmanız gerekli. Egzersizin yanlış yapılmasının engellenmesi, güvenli ve efektif bir egzersiz programının kişiye sağlanabilmesi için grup içinde yapılan çalışmalar, 6-8 kişi ile sınırlı olmalıdır.
Hiçbir Spor ya da Egzersiz Modeli Ağrıya Sebep Olmamalıdır
Yapılan egzersizler sırasında oluşabilecek kas yüklenmeleri, kişinin herhangi bir bölgesinde ağrı ya da acı açığa çıkarmamalıdır. Bu şekilde egzersizden bir verim almak söz konusu olmadığı gibi küçük ya da büyük sakatlanmaların oluşmasına neden olabilir. Bu konuda kişilerin bilinçli olması gerekmektedir.
REFORMER Pilates’in Bir Materyali
Ekipmanlı pilates olarak bilinen Reformer , pilates egzersizlerinin prensipleri kullanılarak egzersizlere çeşitlilik ve direnç katabilmek üzere geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sisteme geçmek isteyenler ile öncelikle birkaç seans mat egzersizleri yaparak vücudun orta hattını kazandırmak ilk hedef olmalıdır. Daha sonra raylı sistem olarak da bilinen bu ekipmanda kişinin dirençli yaylara karşı kas ve omurga kontrolünü sürekli halde takipte tutmaya çalışılır. Mat ile yapılan pilatese göre bazı avantajları vardır. Bazı kasların çalışması açısından daha güvenli bir yol sunar. Üst karın egzersizlerinin çalıştırılması sırasında boyunda oluşabilecek gerginliği engelleyen karın kası çalışmaları özellikle başlangıç seviyesinde olan biri için oldukça önemli bir avantajdır. Ayrıca sıkılaşma anlamında vücuda daha hızlı bir form kazandırır.
Fizyoterapist – Klinik Pilates Eğitmeni
ISST Shroth Terapist
EBRU ÖZDEMİR
İzmir'de Skolyoz Için Kişiye özel Egzersiz Yaklaşımı - Fizyospine
Nisan 22, 2024[…] olduğu düşünülmektedir. Fakat Skolyoz durumunda daha bireysel bir program gerektiği için Klinik Pilates (Modifiye Pilates) prensipleri daha doğru ve etkin bir destek sağlar. Reformer gibi Pilates […]