Seçtiğiniz ayakkabılar sizin sadece ayak sağlığınızı değil; diz,kalça,bel hatta boyun ve sırt sağlığınızı dahi etkilemektedir.Tüm gün her iki ayaklarımız vasıtasıyla yer çekimine karşı taşıdığımız vücut yükümüzün doğru bir hattan aktarılması gerekmektedir. İskelet sistemimiz ve kassal kuvvetimiz bunun için önemli bir donanıma sahiptir. Fakat günlük yük aktarım alışkanlıklarımız sebebiyle bazen ayakta kaldığımız zamanlar için farkında olmadan ağırlığımızı olması gereken hattan daha öne alarak aktarırız. Ayakta pozisyon aldığımızda; topuklarımızın ve ayak dış kısımlarımızın yükü yere aktarması gerekirken çoğumuz bu yükü farkında olmadan ayaklarımızın ön tarafına yani tarak kemiklerimize yada iç kısmına aktarırız. Hatta bu yanlış yük aktarım sebebiyle de çoğu zaman ayak tabanlarımızda yada ayak ön kısımlarımızda ağrı hissederiz. Gün sonunda yaşadığınız pek çok ayak ağrılarınızın kaynağı bu yanlış yük aktarım alışkanlığınız olabilmektedir.
Seçtiğiniz ayakkabılar sizin sadece ayak sağlığınızı değil; tüm beden sağlığınızı etkilemektedir.
Bu sebeplerle ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz
*** Ayakkabıyı ilk giydiğinizde rahatlık hissi vermesi son derece önemlidir. Ayakkabıyı çift taraflı denemelisiniz. Sadece ayağınıza giymek değil, yürümeli, çömelip kalkmalısınız. Bir süre hareket etmek size ayakkabının sınırları ile ilgili bilgi verecektir.
*** Ayakkabının iç tabanı çok önemlidir. Topuk kemiğimiz yassı değil yuvarlaktır. Bu yüzden ayakkabı tabanının topuk kısmında çukur bir bölge aramalıyız. Ayrıca ayak iç kısmında doğal bir kavite(yükseklik) vardır ve ayakkabımızın iç kısmının da bu desteği sağlayacak yükseklikte olması gerekmektedir.
*** Ayak parmaklarımızı önden sıkıştırıyor olması parmak deformasyonları ve nasırlaşma için bir tehdit oluşturmaktadır. Birinci ayak parmağı ile ayakkabı ucu arasında 1 cm’lik boşluk olmalıdır.
*** Yüksek topuk kullanımı ayakların tarak kısmında fazlaca bir yük aktarımı oluşturarak, yük taşıma kapasitesi bakımından zayıf olan bu bölgede önce nasırlaşma, zamanla da osteofit oluşumuna sebep olmaktadır.Ayrıca bu yükseklik aşağıdaki resimde görüldüğü üzere ayak bileği, diz, kalça pozisyonu ve bel bölgesini olumsuz etkilenir.
Şıklık adına seçtiğimiz bu ayakkabılar için kısa süreli kullanımı tercih etmeliyiz.
*** Stiletto tarzı ayakkabılar ayakların ön kısmında dar alan oluşturur. Bu sebeple baş parmak fazlaca iç tarafa zorlanarak Hallux Valgus dediğimiz çok sık rastlanan kemik deformitesi oluşturur.
*** BABET TEHLİKESİ
Bunu önemle vurgulamak gerekiyor.Çünkü özellikle kemik gelişiminin devam ettiği yaşlardaki kullanımı ile sıkça karşılaştığımız bu model ayakkabılar iskelet ve omurga yapılarımız için oldukça tehlikeli.
Kemik gelişimi devam eden çocuklarda vücut ağırlığı yere doğru şekilde aktarılmadığında, vücut segmentlerinde farklı yerleşimler meydana gelir. Aşağıdaki şekilde de görebileceğiniz üzere;babet tarzı ayakkabılarla beden yükü ayağın iç kısmından fazlaca aktarılarak dizin ve kalçanın içe dönmesine sebep olur. Pelvis dediğimiz leğen kemiklerimizi oluşturan bölgede asimetri oluşursa da; bu omurgaya asimetrik bir yerleşim uyarısı gönderir. Çocuklarda artık çok karşılaştığımız omurga deformitelerine (Skolyoz, kifoz gibi) de kötü bir zemin hazırlar.
Ayaklarımızın sağlıklı yük aktarması için; anatomik ve mekanik olarak belli bir topuk ve taban yüksekliğine ihtiyacı vardır. Bu yükseklik erkeklerde 2.5 cm, bayanlarda 3.5 cm dir.
Ayrıca ayak mantar ve tırnak enfeksiyonlarından da korumak çok önemli olup; bunun için mümkünse hava alabilen ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayaklarımız da nemli bir ortamın oluşması ortamı mantar enfeksiyonlarına açık hale getirir.Bunun için bir ayakkabı üst üste iki gün giyilmemeli mutlaka 1 gün havalandırılmalıdır.
‘’İnsan vücudunu bir ağaca benzetmek istesek; ayaklarımız tıpkı bir ağacın kökleri gibidir. Kökleri sağlıklı olan bir ağaç nasıl güçlü ve verimli büyüyorsa; ayak sağlığımız iyi olduğunda da tüm bedenimiz güçlü ve sağlıklı olacaktır. ‘’
Sağlık için en kolayı hastalanmamaktır. Bu ise bilinçlenerek mümkün olur.
Fizyoterapist
ISST Shroth Terapist
EBRU ÖZDEMİR
M.Sakin
Mayıs 26, 2024Tüm uğraşlarınız için teşekkürler
Eda A.
Mayıs 26, 2024Skolyoz ve orta şiddette omuz ağrısı şikayetiyle kendilerine ulaştım. İlgili ve samimi karşılamalarının sonrasında 6 seans sonunda tüm şikayetlerimin azalacağını söylediler. Seansları tamamladıktan sonra gerçekten de söylediği gibi ağrılarım neredeyse bitme noktasına geldi. Sonrasında bir şikayetim olmadı. Seanslar süresince de sizinle çok yakından ilgileniyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Benzer şikayetleri olan herkes mutlaka bilgi alıp skolyoz konusunda danışmalılar.
Elvan C.
Temmuz 6, 2024Skolyoz ağrılarının günlük hayatımı etkileyecek duruma gelmedinden dolayı gittim. Seanslar ilerledikçe ağrıların etkisi giderek azaldı. Hepinize çok teşekkürler